Tygelsjö

Förra veckan blev vi klara med ett preliminärt utkast för Norrtälje. Idag har vi fortsatt att läsa in oss om ett utvecklingsprojekt i Tygelsjö, Malmö. Även i detta projekt går planerna hittills i riktningen att riva och bygga flerfamiljhus. Höjden på nya byggnader vid den gamla silon planeras än så länge bli 6-8 våningar för att bevara den siluett som silobyggnaden gett. Klicka på bilden för att se ett flygfoto.

Vad tycks? Vad passar bäst att bygga på marken vid den gamla silon?




/Philip

Jackpot! En bok om Norrtälje lantmäns historia

I fredags genomförde vi två intervjuer, varav en var med Bent Eriksson säljare på Lantmännen Maskin i Norrtälje. Han var snäll nog att skicka oss en bok om "Mäladalens Lantmän i Norrtälje på 1900-talet". Vi fick boken redan idag och det var riktigt fint material för oss att referera till i vår rapport. Boken är skriven av Bertil Blomstrand som tidigare varit VD över Mälardalens Lantmän.

Bilden nedan är hämtad ur ovanstående bok.




/Philip

En tragisk historia från Norrtälje

Vi har fortsatt skrivandet om Norrtälje. Philip har även pratat med kommun och den lokala tidningen.

Jag har börjat fördjupa mig om Norrtäljes historia och hitta denna tragiska men något humoristiska forumtråd, Silorna i Norrtälje.

"Vi som har bott i Norrtälje minns inte de där silona som något kul alls.
Bara fula saker som folk tog livet av sig genom ett hopp ner i betongen."


/Anton

Måndag

Idag hade vi en längre genomgång med Bosse angående de tre arkitektförslag som finns för Norrtälje Hamn (Lantmännens fastighet). Han ska träffa kommun inom kort för att kunna gå vidare med ett av arkitektföretagen. Därefter ska en detaljplan tas fram i samråd med kommun som därefter går till utställning för allmänheten. Nästa vecka vet vi förmodligen mer om detta.

I övrigt har Anton fortsatt skrivandet om miljö och jag har bl.a. varit i kontakt med Norrtälje Tidning angående allmänhetens åsikter. Det är många som engagerar sig och det finns en hel del starka åsikter om hamnens öde. Jag försöker få ett grepp om vad majoriteten av Norrtäljes befolkning tycker. Helt klart klurigt, men jag fick nys om en webbundersökning i detta ämne. Ska fortsätta leta efter den imorgon.



Förslag: Sweco


Förslag: Ettelva


Förslag: Brunnberg & Forshed


Fler bilder på arkitektförslagen finns på http://www.norrtalje.se/Bygga-bo-och-miljo/Kommunens-planarbete/Norrtalje-hamn/


/Philip

Specifikation OK

Vi har arbetat fram en preliminär utformning av rapporten. Jag har börjat skriva både generellt och specifikt om Norrtäljes miljö och kvalité status.

Under två veckors tid har vi utformat en specifikation för vårt examensarbete. Denna innehåller bakgrund och uppdragsbeskrivning vilket ska godkännas av universitetet.  Idag efter lunch var vi förbi vår handledare, Stefan, och lyckades få specifikationen godkänd.

På Lantmännen har vi en handledare vid namn Bo Lindskog som är väldigt positiv och hjälpsam i vårt arbete. Cred to Bosse!

Foto: Norrtälje hamn, två silos

/Anton

Norrtälje hamn, första inläsning

Idag och igår har vi börjat läsa in oss på utvecklingen av Norrtälje hamn. Lantmännen har två stora silos som är ett väldigt intressant ämne i utvecklingsplanerna för hela hamnområdet. Skrivelser och uttalanden från kommunen visar en intention om rivning, men det är inte beslutat ännu. Detta ska vi fördjupa oss i och utreda vilka faktorer som ligger till grund för utvecklingen.

Kom gärna med synpunkter vad som är intressant som utomstående att veta mer om!



Foto, östra silobyggnad Norrtälje hamn


/Philip

Uppstart hos Lantmännen

Nu har vi tagit över och installerat oss i ett konferensrum hos Lantmännen och använder det som vårt kontor. Vi har även fått egen tillgång till byggnaden. Under dagen har vi färdigställt specifikatio- nen för examensarbetet och förväntas få den godkänd imorgon bitti.

Under det inledande startmötet fick vi den information som Bo, utvecklingschef Lantmännen, hade tillgänglig, vilket är information för de projekt som han arbetar mest med för tillfället. Dagen avslu- tades med en intern sammanställning av det som sades muntligt på mötet och Philip tog även fram en preliminär tidplan. Framför oss har vi nu inläsning av de material vi har tillhandahållit.

Vi får nyttja ett av Lantmännens konferansrum

/Anton


Kort presentation

Vi är två studenter, Anton och Philip, på Örebro universitet - Byggingenjörsprogrammet som kommer göra en sammanställning över vad som kan och har gjorts med dagens silobyggnader som inte längre är i bruk. En mer fördjupad projektbeskrivning av vårt examensarbete kommer inom den närmsta tiden.

Denna blogg kommer att användas som våran digitala dagbok och förhoppningsvis för någon som är intresserad att hitta vårt slutgiltiga examensarbete.


/Anton